Pup uit het buitenland
Uiteraard is het ook mogelijk om een pup uit het buitenland naar Nederland te halen. We spreken dan over een importhond. Houd er rekening mee dat het schattige nestje wat je op sociale media bent tegengekomen wellicht niet gefokt is volgens de regels die wij als vereniging hanteren. Dat hoeft niet meteen te betekenen dat de pup ongezond zal zijn, maar je hebt minder zekerheid over de inspanningen die gedaan zijn om een zo gezond mogelijke en goed gesocialiseerde pup te krijgen.
Gezondheid, gedrag en uiterlijk
Probeer zo goed mogelijk bij de buitenlandse fokker te achterhalen welke gezondheidsonderzoeken er bij de ouderdieren zijn gedaan en vraag hier ook de uitslagen/bewijzen van. Vraag ook of de ouderdieren een gedragstest hebben gedaan en of ze mee hebben gedaan aan shows. Dan krijg je iets meer te weten of de ouderdieren ook aan de rasstandaard voldoen.
Extra regels voor importhonden
Houd er rekening mee dat er regels zijn met betrekking tot het importeren van honden uit het buitenland. Zo moet de pup in veel landen gevaccineerd zijn tegen Rabiës voordat deze over de grens mag. De pup mag deze vaccinatie pas bij 12 weken krijgen en pas 3 weken later mag de pup dan de grens over. Het kan dus zijn dat je de pup pas bij 15 weken mag gaan ophalen. Het nadeel hiervan is dat de pup een belangrijke socialisatiefase bij jou gemist heeft. Het is dan ook goed om na te gaan of de fokker hier aandacht aan besteedt en of de pup gedurende die extra weken bij zijn moeder blijft en eventuele andere huisdieren. Daar leert de pup ook weer veel van. Ga je vervolgens de pup ophalen, controleer dan goed de regels van de landen waar je doorheen reist. Wellicht is een bench in de auto verplicht of moet de pup een muilkorf dragen.
Fokken met een importhond
Wanneer je een hond hebt geïmporteerd en je wilt daarmee naar een clubmatch en/of fokken, dan ben je verplicht deze hond in te laten schrijven in het Nederlandse Hondenstamboek NHSB. Je behoudt de oorspronkelijke stamboom, maar daar wordt een importnummer bijgeschreven. Hoe je je importhond moet aanmelden staat uitgebreid beschreven op de website van de Raad van Beheer.
Houd er rekening dat sommige verenigingen in het buitenland niet zijn aangesloten bij de FCI. Het is dan niet mogelijk de importhond met een stamboom van die vereniging te laten inschrijven in het NHSB. Dit betekent dan ook dat je niet via onze vereniging kunt fokken en een stamboom voor de nakomelingen kunt krijgen. Heb je dus fokplannen, controleer dan goed via welke vereniging de pup is gefokt die je wilt importeren.
Voor de registratie van uw hond bij onze vereniging zullen wij graag de beschikking hebben over de volledige gegevens van uw hond. Daarom het vriendelijke verzoek: wanneer u de stamboom met importnummer hebt ontvangen maakt u een goed leesbare scan van de voorzijde en achterzijde van de stamboom. Gebruik ons importhonden formulier om de stamboom te uploaden.
Voor veel landen geldt dat er een speciale export verklaring voor de hond moet zijn afgegeven. Raadpleeg de bijzondere eisen per land waaraan voldaan moet zijn.