Pupinformatie GZ

Deze pagina bestaat uit drie delen:

  1. Rasinformatie: algemene informatie over Grote Zwitserse Sennenpups.
  2. Pupinformatie: specifieke informatie over pups die bij leden van de vereniging geboren zijn of verwacht worden.
  3. Herplaatsers: informatie over Grote Zwitserse Sennenhonden die op zoek zijn naar een nieuw thuis.

Rasinformatie Grote Zwitserse Sennenpups

Interesse in een Grote Zwitserse Sennenhondpup? “Bezint eer gij begint” geldt ook voor de Grote Zwitser. Maak daarom eerst eens kennis met het ras op een clubdag, wandeling, show of gedragstest. Deze hond heeft natuurlijk een flink formaat, iets waarmee u ten aanzien van uw behuizing goed rekening moet houden. Zo is bijvoorbeeld een huis, dat alleen via een trap te bereiken is, niet geschikt voor dit ras.

Enkele zaken om goed te onthouden:

Een stamboom is geen gezondheidsverklaring maar een afstammingsbewijs. Voor gezonde fok van rashonden is het niet alleen nodig om zeker te weten wie de ouders en de voorouders zijn, maar ook dat gezondheid, karakter en andere voor de fok belangrijke zaken bekend zijn. Alleen dan kan er bij de keuze van de ouders rekening mee gehouden worden en wordt de kans op gezonde, evenwichtige en rastypische pups vergroot.

Het is belangrijk om uw ogen goed de kost te geven als u bij de fokker bent. Let u op de omgeving waarin de pups verblijven, hoe ze eruit zien en hoe de moeder zich gedraagt. Informeer ook wat de fokker zoal doet aan socialisatie, bijvoorbeeld kennis maken met allerlei grote en kleine mensen, geluiden, aangeraakt worden, kleine stukjes aan de lijn, kort autoritje e.d. Het is erg belangrijk een uitgebreide socialisatie in een vroeg stadium te beginnen! Verder is het goed te bedenken dat het misschien aanlokkelijk is de pup al zo snel mogelijk mee te nemen, maar het is niet aan te bevelen dat de pup ruim voor de 8-9 weken uit het nest gaat. De opvoeding van de moeder en het contact met broers en zusjes in het nest is voor de pup van groot belang. Kijk er verder niet vreemd van op dat de fokker het laatste woord heeft en bepaalt welke pup naar wie gaat. Hij/zij heeft de pups immers zien groeien en ontwikkelen en kan het best inschatten welk pupje bij wie past.

De op internet en in advertenties aangeboden pups zijn lang niet altijd gefokt met inachtneming van de minimale eisen die onze vereniging aan een verantwoorde fokkerij stelt. Zo worden binnen de vereniging beide ouderdieren vooraf gescreend op:

  • HD (heupdysplasie);
  • ED (elleboogdysplasie);
  • OCD (osteo chondritis dissecans in de schouders);
  • diverse, mogelijk erfelijke oogafwijkingen;
  • afwijkingen in exterieur;
  • afwijkingen in gedrag.

Naast deze uitslagen heeft de fokinformatiecommissie (FIC) van de vereniging toegang tot veel gegevens over ouders en voorouders en kan ze op basis van de totale informatie weloverwogen oudercombinaties voorstellen aan de aangesloten fokkers. Daarbij wordt uiteraard ook rekening gehouden met minder meetbare gegevens zoals bijvoorbeeld de kans op epilepsie. Deze ziekte komt helaas voor bij Grote Zwitsers. Door alle aspecten zorgvuldig af te wegen, heeft u een zo groot mogelijke kans op een gezonde Grote Zwitser. Bovendien worden de nesten van aangesloten fokkers vóór de pups uitvliegen bezocht en worden alle pups individueel beoordeeld op gedrag en uiterlijk.

De prijs van een Grote Zwitserpup bedraagt op dit moment zo’n 2.000 tot 2.500 euro.

U kunt vrijblijvend een rasinformatiepakket ontvangen met weetjes over het ras en een aanmeldformulier om lid te worden van onze rasvereniging. Het één mag zonder het ander. Heeft u vragen? U kunt altijd contact opnemen met de commissaris voor de Grote Zwitsers. De NVAEGZ heeft een document opgesteld met daarin belangrijke aandachtspunten voor een koper.

 

Pupinformatie

U weet zeker dat de Grote Zwitser uw ras is, hoe gaat het nu verder in zijn werk?

U kunt via onderstaande overzicht kijken of er een fokker is welke een nest gepland heeft en daar contact mee opnemen. Er worden bij onze leden een klein aantal nestjes per jaar geboren. Het kan dus zijn dat op het moment dat u een Grote Zwitser wilt er geen pups zijn. Soms is er dan al wel duidelijk wanneer er nesten verwacht worden.

De fokker kan van u het een en ander vragen zoals het invullen van een vragenlijst met betrekking tot uw huishouden en woonsituatie en uiteraard ook een kennismakingsgesprek. Houd er rekening mee dat u op een wachtlijst geplaatst kan worden bij de fokker zelf en dat het niet zeker is of er bij een nest ook een pup voor u bij is. De fokker weet van tevoren ook niet of de dekking geslaagd zal zijn en of er pups geboren zullen worden en hoeveel.

In onderstaande overzicht vindt u ook de fokkers die aangesloten zijn bij de rasvereniging maar op dit moment geen aangekeurde teef in het bezit hebben. Dit betekent dat er dan ook voorlopig nog geen geplande dekking zal/kan zijn. Deze fokkers kunnen u uiteraard wel voorzien van informatie of u kunt vragen of u kunt kennismaken met de Grote Zwitsers die deze fokkers wel bezitten.

Aangesloten fokkers van de Grote Zwitserse Sennenhond

.PlaatsKennelnaamAangekeurde hond(en)Geplande dekking/verwacht nestContactMeer info
Arnoud BosmaNieuw BalingeVan Oganessonmomenteel geenE-mailWebsite
Annemarieke Elema Vierhuizen SissiE-mail
Annie LammersWierdenLindehoevenestGentle LindehoevenestE-mail
Christien DemmerGeesterenHoney Lindehoevenestpups geboren 25 juli (alle pups hebben een baasje)E-mail
Eline SpliethofAnnerveensche- kanaalElyanova de Grote Zwitsermomenteel geenE-mailFacebook
Gea KristGietenmomenteel geenE-mail
Joke WiebingEdeDe GelderhoeveElexi Fan de Lytse JouwerE-mailFacebook
Marcel Doodeman TerschuurVan de Vooroevermomenteel geenE-mailWebsite
Nathalie RoversOisterwijkUit ’t Warme NestInca van de Vooroeverdekking gepland voorjaar 2025E-mailWebsite
Sabina RusterSchijndelVan ’t HeertveldHaley Rose Mauris de SwissE-mailFacebook
Willy ZomerAlmeloVan ’t Hollandsche VeldSummer von Derschaudekking gepland najaar 2024E-mailWebsite
Hierboven staat het overzicht van de fokkers die zijn aangesloten bij de enige door de Raad van Beheer erkende rasvereniging voor Grote Zwitserse Sennenhond. Zo kunt u, als potentiële pupkoper, nagaan of een adverterende fokker lid is van deze vereniging. Indien u bij meerdere fokkers op de wachtlijst staat s.v.p. afmelden als u geen interesse meer heeft of al een pup bij een andere fokker heeft aangeschaft.

Staat er bij een nest “niet conform VFR” dan zijn er regels van de vereniging niet goed nageleefd. U kunt met de FokInformatieCommissie (FIC) contact om meer informatie te verkrijgen welke regels dan niet zijn nageleefd. Hiervoor stuurt u een e-mail naar FIC@sennenweb.nl.

Voor de fokkers: wijzigingen s.v.p. melden bij de FIC via FIC@sennenweb.nl.

Leden (teven- en reueneigenaren) moeten elk nest, ongeacht of deze al dan niet conform het fokreglement / met of zonder instemming van de FIC ontstaan is, melden bij de FIC via FIC@sennenweb.nl.

Ambassadeurs van de Grote Zwitserse Sennenhond

NaamPlaatsSoort ambassadeurContactMeer info
Carianne Groen-v.d. BruggeZwolleeigenaar dekreu Boaz van Carinke’s HofE-mail
Cees van VelthovenEck en WielVoormalig fokker van kennel Van het AvontuurE-mail
Jan WoltersSpankerenVoormalig fokker van kennel SpankersnestE-mail
Mireille NoordmanSterkselVoormalig fokker van kennel Van de WeiakkersE-mail
Heeft u interesse in een Grote Zwitserse Sennenhond en wilt u meer informatie of deze eens in het echt zien? Neem dan contact op met één van onze ambassadeurs. Houd er rekening mee dat niet iedere ambassadeur bezoek aan huis wenst. U kunt ook altijd contact opnemen met één van de fokkers.

Herplaatsers

Tot slot nog aandacht voor de herplaatsers. Omdat de Grote Zwitser niet veel voorkomt in Nederland, zijn er weinig herplaatsers. Toch komt het voor dat een hond een nieuw thuis zoekt wegens privéomstandigheden, ziekte etc.
Heeft u interesse in een herplaatser of wilt u een hond herplaatsen, neem dan contact op met de commissaris van de Grote Zwitsers. De commissaris wisselt enkel contactgegevens uit en heeft verder geen actieve rol qua bemiddeling.