Aandachtspunten fokken Sennenhond

Wil je met je hond gaan fokken, verdiep je dan eerst goed in alles wat er bij komt kijken. Uiteraard is de belasting voor de teef en haar eigenaar groter dan voor de reu en zijn eigenaar. Maar beide partijen zullen moeten investeren met geld en tijd bij het proces rondom aankeuren, dekking en geboorte.

UBN-nummer

De eigenaar van een teef moet bij het RVO een UBN-nummer aanvragen. Dit moet ook als het om een eenmalig nestje gaat. Via de website van het RVO kan meer informatie gevonden worden.

Investeren

Zoals aangegeven kost het hele traject een hoop tijd en geld. Denk hierbij aan kosten die je moet maken voor gezondheidsonderzoeken, de deelname aan de rasinventarisatie, deelname aan een show, progesteronbepalingen, maar ook de eventuele reis naar het buitenland en het verblijf daar. Los van het geld wat het je kost, moet je dus ook tijd investeren. In de voorbereiding, maar natuurlijk ook als dat nestje er dan eenmaal is. In de eerste weken ruimt de moederhond nog veel op, maar daarna mag je zelf flink aan de bak wat betreft schoonmaken en ook voor het socialiseren zul je tijd uit moeten trekken. Je doet een nestje er dus niet zomaar even bij.

Fokregels

Ieder lid van de rasvereniging moet zich houden aan de fokregels, deze noemen we VerenigingsFokReglementen. Ieder ras heeft zijn eigen VFR. Een eenmalig nestje is misschien een leuk idee en je zou misschien denken dat je je dan niet hoeft te verdiepen in de fokregels, maar dat is voor de Sennenhonden niet zo’n goed idee. Door de kleine populatie honden is de kans op inteelt groot en dus ook de kans dat ziektes worden doorgegeven aan volgende generaties. Het is daarom leden van onze vereniging niet toegestaan om een teef te laten dekken of een reu in te zetten voor een dekking zonder hiervoor eerst de FokInformatieCommissie van de rasvereniging te raadplegen.

Fokkersbegeleiding

Mocht je plannen hebben om te gaan fokken met je Sennenhond, neem dan contact op met de werkgroep Fokkersbegeleiding. Zij kunnen je informatie verstrekken over welke gezondheidsonderzoeken je met je hond moet doen, maar ook waar je dit het beste kunt doen en wat een handige volgorde is in het aankeuringstraject van je hond. Je kunt de werkgroep bereiken door het sturen van een e-mail naar fokkersbegeleiding@sennenweb.nl